Ciastka pszenno- orkiszowe bez cukru

Dlaczego ciastka pszenno- orkiszowe bez cukru ? Bo wytoczyłem wojnę czekoladowym Mikołajom i wszystkim grudniowym słodkościom, które nas atakują ze wszystkich stron o czym pisałam tutaj.

Nasuwa się kolejne pytanie skoro są bez cukru to czy dzieci je tkną? Oczywiście! Przynajmniej moje dzieci, a jeśli o Syna chodzi, bywa wybredny 🙂 Ten mały słoik na zdjęciu, to wszystko co zostało z dwóch blach i to tylko dlatego, że ukryłam przed domownikami na najwyższej półce. Ciastka pszenno- orkiszowe bez cukru, ale z suszonymi owocami, które są baaardzo słodkie i kaloryczne. Jednak warto pamiętać, że są źródłem witamin C, A, E, wit. z grupy B , składników mineralnych, błonnika, który spożywany regularnie wpływa na prawidłową pracę jelit. Warto jednak sięgać po suszone owoce ze sprawdzonego źródła, bo zdarza się, że są sztucznie dosładzane i barwione. A dlaczego mąka orkiszowa? Jest mniej przetworzona, a jak podaje portal   poradnikzdrowie.pl jest bogatym źródłem witamin z grupy B – ryboflawiny, niacyny i tiaminy, a także żelaza, manganu, miedzi i aminokwasu o nazwie tryptofan. Oprócz tego orkisz w porównaniu ze zwykłą pszenicą zawiera większą ilość białka. Mąka orkiszowa jest świetną alternatywą dla mąki pszennej.

Przepis na ciastka pszenno- orkiszowe bez cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki orkiszowej

180g masła

kilka kropel aromatu z wanilii (u mnie domowej roboty)

2 garście suszonych owoców

( u mnie  5 szt. daktyli, garść rodzynek, 5szt. suszonych moreli)

Przygotowanie

W misce mieszam na gładką masę obie mąki z pokrojonym masłem i aromatem. Bardziej pracochłonna jest obróbka suszonych owoców trzeba je drobno posiekać, a następnie utrzeć, jednak mój blender nie dał rady- musiałam ucierać je na wiele sposobów, ale bez obaw- nie zajęło mi to dłużej niż 7min.

Po uporaniu się z oporną materią łączymy wszystkie składniki w jednej misce, a następnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30min.

Po upływie tego czasu formujemy ciasteczka i wykładamy na blachę. Pieczemy w 185 stopniach do zarumienienia (11-15min) w zależności od grubości ciasta.

Pycha!

Ciastka pszenno- orkiszowe bez cukru

Ciastka pszenno- orkiszowe bez cukru

3 thoughts on “Ciastka pszenno- orkiszowe bez cukru

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *